Копірайтер: Все Про Професію Від Навичок До Зарплати

Неймінг, створення слоганів, а іноді навіть віршів — це, за великим рахунком, копірайтинг. Деякі відносять до категорії «копірайтинг» також написання різних студентських та наукових праць, рефератів тощо. Копірайтинг за своєю суттю орієнтований на комерційні тексти, до яких реферати та курсові вже точно не належать. Це не лише тексти, а й сценарії для відеороликів, заголовки для банерів, неймінг та слоганінг.

Один із яких – робота буде завжди, бо всім потрібні тексти (поки, звісно роботи-письменники не захопили світ). Щодо заробітку – все залежить від професійності, наполегливості і таланту. Вже традиційно професійний шлях копірайтера починається з написання SEO-текстів. Це тексти, що містять ключові слова, відповідні темі, за якими інші користувачі будуть знаходити сайт в Google. Ваше завдання – написати зв’язковий, ємний, лаконічний і бажано корисний для читача текст із змістом зазначених ключових слів. Власне, це і є SEO-копірайтинг, якщо не заглиблюватися в деталі.

Документація

Щоб працювати копірайтером, необхідно знати психологію людей, як вони вибирають товари і приймають рішення про купівлю. Копірайтер – це професія, розвиватися в якій можна нескінченно. Якщо вам досі цікаво і не терпиться дізнатися, як навчитися писати тексти, від яких аж мурахи по шкірі  – гортайте нижче. Самоосвіта теж потрібна і ваше навчання буде відбиватись у текстах. Читайте книжки, вивчайте тенденції ринку тощо — роботи Дена Кеннеді, Лі Оддена допоможуть у цьому. Треба розповісти авдиторії про новий продукт?

Його робота полягає у створенні слоганів, розсилок, лендингів, буклетів, банерів та інших рекламних інструментів. Правильно написаний текст для сайту підвищує шанси на вдале просування в пошуковій мережі. Залучаючі тексти створюються з метою спонукати користувачів до взаємодії — ставити вподобайки, коментувати, поширювати дописи. Замовлення вважається виконаним, якщо Замовник схвалив та прийняв роботу, і тільки після цього копірайтер отримує оплату.

Наприклад, пише статті для блогів і оптимізує їх під вимоги пошукових систем. Тобто підвищує унікальність, вставляє ключові слова, домагається певного рівня «води» і «нудоти». Людина, яка вміє продавати словами, і називається копірайтером. SEO-копірайтинг має кінцеву мету – вивести сторінки сайту на перші позиції за релевантними запитами та привести трафік.

Вимоги До Seo-копірайтингу

Поширеним міфом є думка нібито копірайтери не створюють, а переписують вже наявні тексти. Таке враження склалося, бо початок слова «copy» трактують, як «копіювати». Однак, достеменне тлумачення слова означає створення текстів. Принаймні такими вони здаються для читача. А от для копірайтера – формули та інструменти.

копирайтер це

Нестандартне, творче мислення, вміння придумати оригінальний хід і … Помилка вважати копірайтера генієм-одинаком. В copywriter агентствах він, зазвичай, працює в креативній парі з арт-директором, відповідальним за візуальне втілення реклами.

На фрилансі стабільного доходу може не бути, тож щомісячна оплата може бути не фіксованою. Цей тип контенту допомагає сформувати ком’юніті, дізнатись більше інформації про ЦА, знайти спільні теми та точки дотику. Він включає в себе переважно інтерактиви — проведення конкурсів та розіграшів, запуск флешмобів, створення цікавих опитувань, загадок, тестів та вікторин. Також копірайтеру стануть у нагоді базові навички роботи з ПК, адже він стане основним інструментом для написання текстів. Така професія стала відомою порівняно недавно.

Як Стати Копірайтером: Все, Що Потрібно Знати Про Професію

У даному випадку «copy» потрібно перекладати як «текстовий матеріал». Тоді стає зрозуміло, що копірайтер — той, хто має справу з написанням текстів. Це процес створення текстів, які привертають увагу, переконують та просувають продукт чи послугу. Копірайтинг може бути використаний для реклами, продажів, інформування, розваги чи освіти. Найпростіший вид копірайтингу, по суті, це переказ готового тексту.

копирайтер це

Уміння писати лаконічні, але захоплюючі тексти. Варто забути про шкільні твори, де цінувалися витіюваті оберти і обсяг. Звичайно, багато компаній оцінюють роботу копірайтерів за кількістю знаків. І в останніх часто виникає бажання додати «води». Але такі роботи не зроблять з вас професіонала.

Але це рекомендується робити в самому кінці — коли користувач вже отримав щось корисне для себе. Новий напрям в Україні, але вже знайомий європейцям і американцям. Наприклад, на Linkedin можна зустріти подібні вакансії від Uber, Bloomberg, Google і інших відомих компаній. Але навіщо тоді для представників цієї сфери друкують книги, проводять лекції та цілі навчальні курси?

копирайтер це

Робота в декому сенсі схожа на роботу рекламіста, проте зі своїми особливостями. Для Instagram, Facebook, Twitter, Telegram характерна специфічна побудова та оформлення тексту. Шукайте вакансії за ключовою фразою “робота в інтернеті написання текстів” – й аналізуйте, чи цікаво вам буде цим займатися.

Можливо, професія не така проста, як здається на перший погляд. Копірайтер — це спеціаліст з написання рекламних текстів. До речі, текст, який ви зараз читаєте, – це також SEO-копірайтинг. Є випадки, коли використання рерайтингу є доречним.

копирайтер це

Унікальність визначається сервіс Unicheck. Норма – від 95%, для технічних текстів зі специфічною термінологією та великою кількістю чисел допускається від 85%. Задача копірайтера полягає у створенні текстів, що напряму пов’язані з рекламою. Якщо копірайтер пише в інформаційному стилі, то його робота в будь-якому разі пов’язана з продажем товарів, послуг чи PR. Піти на платні курси, які ведуть практики.

Можливо, з виробництвом чи зі створенням фірми пов’язана цікава історія. Просто розкажіть про все – і копірайтер сам знайде УТП. Ні, ми можемо переписати статті з Інтернету. Але тоді це буде просто черговий середньостатистичний копірайтинг, https://wizardsdev.com/ текст яких тисячі. Чим вища водність, тим більше безглуздих слів у тексті – таких, як «на сьогоднішній день», «до слова», «найбільш», «незважаючи на». Раніше SEO-копірайтер спеціально вставляв такі конструкції, щоб збільшити обсяг статті.

  • І донедавна така тактика справді спрацьовувала.
  • Це процес створення текстів, які привертають увагу, переконують та просувають продукт чи послугу.
  • Принаймні такими вони здаються для читача.
  • Перші цілком можуть писати гідно на будь-які теми, другі обирають для себе декілька напрямків і тільки в них творять.
  • Ні, ми можемо переписати статті з Інтернету.

SMM-копірайтер (англ. social media marketing) – фахівець, який створює контент для сторінок бренду у соціальних мережах. Майже те саме, що й рекламщик, але з певними правилами у побудові тексту та кількості знаків. За даними work.ua, у 2023 році середня заробітна плата копірайтерів в українських компаніях складає близько грн.


Commentaires

Laisser un commentaire

Votre adresse e-mail ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec *